Są niezwykle zdrowe i zalecane do włączenia w codzienną dietę. O czym jest mowa? Tak to soki owocowe są bohaterem niniejszego tekstu. Warto wiedzieć, że tak wielkiej porcji witamin i minerałów nie przyjmiemy w ciągu dnia, jedząc np. jedno jabłko czy banana. Uzupełnienie takiej ilości wymagałoby zjadania kilkunastu zróżnicowanych owoców, a nie zawsze są ku temu okoliczności oraz czas. Odkąd zdrowa żywność stała się modą i wyznacznikiem dobrego stylu życia, suplementacja sokami owocowymi jest czymś obowiązkowym. Nie wszystkie jednak owoce i warzywa mają w sobie bombę witaminową. A to ważne, gdy chcemy samemu sporządzić za pomocą blendera koktajl lub sok. W poniższym artykule poruszę temat jaki sok ma najwięcej witamin, oraz czym się kierować gdy kupujemy sok w sklepie.
Które owoce i warzywa gwarantują, że powstaną najwartościowsze soki?
Wybór jest dosyć trudny, a samych darów natury przecież tak wiele, że nie sposób ich zliczyć. Jednak ściśle trzymając się, iż mają to być najlepsze z najlepszych, powinniśmy postawić na takie, jak: ananas, burak, grejpfrut, marchew, pomarańcza, pomidor, białe winogrona, a także zestaw wielu owoców. Miksowanie daje możliwość tworzenia nowych smaków. Poza tym bardzo ciężko byłoby wybrać jeden konkretny owoc, który uzupełniłby dosłownie wszystkie niedobory w organizmie. Najczęściej, gdy zapominamy o dobroczynnym działaniu darów natury, cierpią na tym włosy, skóra i paznokcie.

Natomiast nie tylko, ponieważ organizm staje się coraz słabszy, częściej łapiemy infekcje, a także czujemy się ciągle zmęczeni i nie mamy siły do pracy.
Moc witamin
Dla człowieka istotne jest, aby uzupełniać każdego dnia składniki mineralne takie, jak: sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz kwas foliowy. Ponadto witaminy takie jak: A, C, D oraz E i wszelkie z grupy B. Mało kto zdaje sobie sprawę, że piękna sylwetka także jest zależna od spożywania soków warzywnych i owocowych. Ma to znaczący wpływ na jelita, prawidłową pracę różnych narządów i oczywiście zachowanie finalnie optymalnej wagi. Można rzec, iż gęste soki warzywne spokojnie zastąpią drobny posiłek, zamiast przekąsek.
Czasem tez jednak wiemy np. na podstawie badań, jakich witamin i minerałów nasz organizm potrzebuje. Więc możemy konkretnie zdecydować się na dłuższą kurację np. sokiem z pomidora, który zawiera potas. Latem zamiast niezdrowych słodkich napojów, można sięgnąć po wyciskany sok z grejpfruta. Którego zawartość witaminy C nie ma sobie równych, a także doskonale orzeźwi, a dodany do zimnej wody źródlanej z kostkami lodu stworzy przepyszny chodzący napój. Ponadto wpływa również na redukowanie masy ciała, a zatem przyjemne z pożytecznym.
A może sok ze sklepu?
Można także pokusić się o zakup gotowych wyrobów, przecież dziś na półkach sklepowych spotkamy mnóstwo soków. Wybierajmy jednak takie, które są w szklanych butelkach i ze stosunkowo krótką datą ważności. Świadczy to o tym, iż produkt nie był konserwowany. Bardzo często spotkamy soki owocowe i warzywne z datą zaledwie kilku dni. A po otwarciu musimy je spożyć w ciągu 24 godzin. Czysta postać soków bez cukru i szkodliwych substancji ma najlepsze działanie dla organizmu. Pamiętajmy, że cukier i substancje konserwujące niszczą dobrodziejstwa, jakie skrywają świeże warzywa i owoce.
Podsumowując
Soki z owoców, czy też nawet niektórych warzyw mogą być świetnym pomysłem na uzupełnienie dziennej porcji witamin i minerałów w diecie. Dbając o odpowiedni poziom witamin i minerałów, automatycznie poprawia się nasze samopoczucie oraz poziom energii w ciągu dnia.
Jest to więc jeden z najprostszych sposobów jak wzbogacić swoją dietę o pełnowartościowe produkty.