Czystek w ciągu ostatniej dekady stał się bardzo popularną rośliną. Regularne picie naparu oczyszcza organizm z toksyn i pozwala cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem. Skąd zatem pochodzi ta roślina? Czy odkryto czystek w ciągu ostatnich kilku lat, czy też stosowany był od wieków. Jakie właściwości ma czystek i gdzie został spopularyzowany – dowiesz się z naszego artykułu.
Najczęściej stosowane zioło czystka należy do grupy roślin, która liczy wiele gatunków naturalnie występujących w regionie Morza Śródziemnego i Wschodniej Azji. Skalna róża — bo tak jest też ta roślina nazywana — to niewielki krzew o charakterystycznym wyglądzie kwiatów z pogniecionymi płatkami w kolorach od białego po ciemny róż.
Część gatunków stosowana jest jako przyprawa, roślina lecznicza, albo sadzona w celach ozdobnych.
Historia stosowania czystka
Czystek nie odkryto w XXI wieku, ani nawet w XX. Roślina ta była stosowana od czasów starożytnych – nie tylko w celach medycznych. Wzmianki o czystku znaleziono w wielu starych przepisach i książkach o ziołolecznictwie. Pierwsza rekomendacja pojawiła się już w IV wieku p. n.e. Kurację oczyszczającą z czystka stosowali w starożytności na terenie wschodniej i północnej Afryki i południowej Europy.

Używano go w dwóch formach:
- Żywicy (labdanum) – stosowana tradycyjnie jako lekarstwo na rany i infekcje skóry, a także w perfumiarstwie jako komponent lub kadzidło (do tej pory można kupić w krajach śródziemnomorskich). Z cząsteczek żywicy często przygotowywano opatrunki, maści i nalewki. Był także popularnym środkiem przeciwbólowym, na przeziębienia i choroby układu oddechowego.
- Napar z czystka pito w celach terapeutycznych na przykład przy zatruciach pokarmowych. Roślina ta regeneruje wątrobę i odkaża układ moczowy.
Właściwości czystka
Roślina czystka jest głównie znana z tego, że zawiera duży poziom polifenoli i antyoksydantów. Czym są antyutleniacze i dlaczego są tak bardzo ważne dla naszego zdrowia? Usuwają z organizmu wolne rodniki, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ utleniają białko i tłuszcze przyczyniając się do wielu chorób np.:
- Rozwijają przewlekłe stany zapalne, które prowadzą do chorób nowotworowych, serca, alergii i artretyzmu.
- Oksydują zły cholesterol i zwiększają ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych.
W dodatku polifenole mają pozytywny wpływ na układ immunologiczny i działają antyhistaminowo. Zioło czystka jest
bezpieczne i nigdy nie odnotowano żadnych skutków ubocznych.
W jakiej formie stosować czystek?
- Napar – jedną łyżeczkę zioła czystka należy zaparzyć w szklance wrzącej wody i pozostawić na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzić. Napar można pić każdego dnia – jedną lub dwie filiżanki jako środek zapobiegający wielu dolegliwościom, źródło antyoksydantów i wzmocnienie systemu immunologicznego. W szczególnych przypadkach dopuszczalne jest spożywanie dziennie trzech filiżanek naparu na przykład podczas przeziębienia, kataru, choroby układu oddechowego i przy zatruciach pokarmowych.
- Nalewka – przygotowana z suszonych ziół (około 150 gram), które należy zalać alkoholem o stężeniu około 60% (może być przygotowany z 500 ml spirytusu i 300 ml wody). Nalewkę w ten sposób przygotowaną można pić w czasie infekcji sezonowych.
- Płukanie jamy ustnej – płyn przygotowuje się z suszonych liści czystka, mięty i alkoholu.
- Żywica – można ją kupić w czasie podróży nad Morze Śródziemne i stosować w chorobach skóry.
Podsumowanie
Jak widać regularnie popijanie naparu z czystka może mieć szerokokątne korzyści dla naszego zdrowia. Duży poziom polifenoli i antyoksydantów może wskazywać, że skutecznie czystek może walczyć z wolnymi rodnikami.