Spirulina to niebieskozielona alga należąca do gromady sinic. Cechuje się wybitnymi zdolnościami adaptacyjnymi, przez co może rozwijać się w różnorodnych miejscach.
Najczęściej można spotkać ją w ciepłych źródłach termalnych, glebie, piasku, słodkich i słonych wodach, czy też na terenach bagnistych. Współcześnie, gdy tak bardzo modne jest prowadzenie zdrowego trybu życia, spirulina jest promowana jako niezwykle wartościowy oraz pożywny element codziennego jadłospisu. W poniższym artykule opiszę więc czy spirulina jest zdrowa oraz jak wpływa na nasz organizm.

Zatem czy spirulina jest zdrowa?
Spirulina jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Wyróżnia się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka oraz wielu cennych witamin i minerałów. Wspomaga między innymi działanie układu sercowo-naczyniowego, układu hormonalnego w tym tarczycy oraz poprawia odporność organizmu.
Osoby prowadzące zdrowy styl życia powinny ustanowić spirulinę stałym elementem swojej diety, ponieważ pozwala ona skutecznie uzupełnić niedobory wielu ważnych składników odżywczych. Warto, aby do codziennego jadłospisu włączyli ją także Ci, którym zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów. Stosowanie spiruliny jest polecane również anemikom, wegetarianom, oraz osobom przyjmującym leki, palącym papierosy oraz nadużywającym alkoholu.
Jakie są właściwości prozdrowotne spiruliny?
Włączenie spiruliny do codziennej diety wiąże się z wieloma korzyściami. Najważniejsze właściwości prozdrowotne tego składnika to jak wspomniałam przede wszystkim wspomaganie układu sercowo naczyniowego, układu hormonalnego oraz poprawa odporności organizmu. Poniżej możecie znaleźć jakie dokładnie korzyści możemy osiągnąć spożywając spirulinę.
Wpływ na układ sercowo naczyniowy:
- zapobieganie miażdżycy i udarowi
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
- obniżanie ciśnienia tętniczego krwi
Wpływ na układ hormonalny:
- zapewnianie prawidłowego funkcjonowania tarczycy

Wpływ na zdrowie:
- zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworu
- poprawianie wzroku
- regenerowanie komórek układu nerwowego
- łagodzenie problemów z zatokami
- zmniejszanie stanu zapalnego
- poprawianie odporności organizmu
- poprawianie koncentracji oraz pamięci
- ulepszanie stanu cery oraz skóry
- ochranianie przed szkodliwym działaniem promieni UV
- spowalnianie procesu starzenia się
Wpływ na metabolizm oraz układ trawienny:
- wspomaganie trawienia
- uzupełnianie niedoborów białka
- obniżanie poziomu cukru w organizmie
- wspomaganie odchudzania
- wzmacnianie siły oraz wytrzymałości mięśni
- uzupełnianie niedoboru witamin oraz składników odżywczych
- wspomaganie procesów metabolicznych
Czy spirulina ma działanie odchudzające?
Spirulina nie wpływa bezpośrednio na spadek wagi. Jednak może wspierać proces odchudzania się. Wszystko dzięki temu, że zawiera fenyloalaninę skutecznie niwelującą problem częstych napadów głodu.
Przeciwwskazania do stosowania spiruliny
Spirulina, pomimo wielu właściwości prozdrowotnych, nie jest wszystkim polecana. Ze spożywania jej powinny zrezygnować: dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Spirulina nie jest zaleca również osobom cierpiącym na fenyloketonurię, toczeń, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów oraz choroby autoimmunologiczne innego typu.
Spirulina – wartości odżywcze i kalorie
Wartości odżywcze w 100 gramach produktu:
- Wartość energetyczna – 290 kcal
- Białko – 57,50 g
- Tłuszcz – 7,70 g
- Węglowodany – 24,00 g
- w tym błonnik – 3,60 g
Minerały:
- żelazo – 28 mg
- wapń – 120 mg
- potas – 1350 mg
- fosfor – 120 mg
- miedź – 0,60 mg
- mangan – -20 mg
- cynk – 2 mg
- sód – 1050 mg
- magnez – 200 mg
Witaminy:
- witamina C – 10 g
- witamina E – 0,5 mg
- Tiamina (witamina B1)– 2,40 mg
- witamina B2 (ryboflawina) – 3,70 mg
- Niacyna (witamina B3) – 12,80 mg
- witamina B4 (cholina) – 6,50 mg
- witamina B6 (pirydoksyna) – 0,03 mg
Jaką cenę ma spirulina?
Cena spiruliny jest uzależniona od konkretnego producenta oraz apteki lub sklepu ze zdrową żywnością, w którym dokona się zakupu. Przeciętny koszt jednego opakowania zawierającego 100 tabletek lub 100 gram tego produktu może wahać się w przedziale 15-60 złotych.
Spirulinę możecie zakupić pod tym linkiem w formie sproszkowanej lub pod tym w formie kapsułek.
Spirulina w proszku czy w tabletkach – co lepsze?
W dzisiejszych czasach dostępnych jest wiele różnorodnych produktów ze spiruliną, dzięki czemu sposób w jaki się ją spożywa można dopasować do indywidualnych upodobań. Najczęściej jednak wskazuje się, że spirulina występuje w dwóch podstawowych formach. Jedną z nich są tabletki, a drugą proszek. Oba ze wskazanych rozwiązań cechują się podobną skutecznością, a także równie pozytywnym wpływem na stan naszego zdrowia.
W pierwszym przypadku należy jednak liczyć się z tym, że w kapsułkach mogą znaleźć się pewne dodatkowe substancje pomocnicze. Jednocześnie dawkowanie tabletek jest o wiele łatwiejsze oraz wygodniejsze. Natomiast mankamentem proszku, nieodczuwalnym w tabletkach, jest dosyć nieprzyjemny smak. Dużą zaletą spiruliny w sproszkowanej formie jest z kolei fakt, że w krótszym czasie dociera do krwiobiegu, przez co szybciej można zaobserwować jej działanie.
Jak dawkować spirulinę?
Bezpieczne dawkowanie spiruliny uzależnione jest od kilku czynników – wieku, stanu zdrowia, konkretnej sytuacji oraz efektu, jaki pragnie się osiągnąć. Dlatego też przed sięgnięciem po spirulinę warto dokładnie zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania. W jej treści znajduje się bowiem wiele wartościowych informacji.
Najczęściej wskazywana jest tam pewna dawka przeliczeniowa, zgodnie z którą na każde 10 kilogramów wagi ciała można przyjmować około 0,5 grama spiruliny, czyli jedną tabletkę. W związku z tym codziennie należy sięgać średnio po trzy dawki suplementu, które muszą być rozłożone w czasie. Każda pojedyncza dawka powinna składać się z 2 lub 3 tabletek.
Najczęściej spirulinę przyjmuje się wraz z posiłkami, a więc przy okazji śniadania, obiadu oraz kolacji. Jest także kilka wyjątków, w których zalecane jest stosowanie większej ilości. Pojedyncze dawki w postaci nawet 10 lub 12 tabletek można spożywać na przykład przed większym wysiłkiem fizycznym, a także wtedy, gdy planuje się pić alkohol.
Mimo, że spirulina jest łagodnym preparatem jej suplementację powinno się rozpoczynać od nieco mniejszych dawek. Dzięki temu organizm stopniowo przyzwyczai się do nowego składnika diety.

Najczęściej pierwsze efekty regularnego stosowania spiruliny można zaobserwować dopiero po dwóch tygodniach od rozpoczęcia suplementacji.
Skutki uboczne suplementacji spiruliny
Jeżeli spirulina jest zanieczyszczona i cechuje się niską jakością, niekiedy po jej spożyciu mogą wystąpić pewne skutki uboczne. Nieprzyjemne symptomy mogą pojawić się również wtedy, gdy dana osoba jest uczulona na ten składnik. Do tego typu objawów zalicza się na przykład:
- osłabienie
- zaczerwienienie twarzy
- swędzenie skóry
- nadmierną potliwość
- przyspieszone bicie serca
- bóle głowy
- nudności
- zawroty głowy
- gorączkę
- zaburzenia snu
- wymioty
- uszkodzenia wątroby
- bóle mięśni
- bóle brzucha
- wzmożone pragnienie
- zaparcia
- krwawienia z nosa
- przyrost wagi
- wstrząs
Czy spirulina może uczulać?
Zażywanie spiruliny bardzo rzadko wiąże się z występowaniem reakcji alergicznych. Mimo to, jeśli włącza się ten produkt do swojej diety warto obserwować jaki jest jego wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W razie ewentualnego uczulenia możliwe będzie natychmiastowa pomoc lekarza.
W jaki sposób można wykorzystywać spirulinę w kuchni?
Spirulinę w sproszkowanej formie z powodzeniem wykorzystuje się w kuchni. Dzięki temu można w prosty sposób włączyć ten składnik do swojej diety. Wystarczy jedynie odpowiednio skomponować swoje posiłki i połączyć spirulinę z pozostałymi produktami spożywczymi, po które najczęściej się sięga. Najlepsze efekty smakowe można uzyskać, gdy doda się ją do:
- Koktajli
- Smoothie
- Puddingów
- Deserów
- Ciasteczek
- Ciasta naleśnikowego
- Dipów
- Dressingów oraz sosów.
W rezultacie będzie można cieszyć się korzyściami płynącymi z faktu spożywania spiruliny. Dodatkowo nadaje ona wyjątkowego charakteru przygotowywanym przez siebie potrawom. Dodatkowo spirulina naturalnie zabarwi posiłek na zielony kolor.
Przepisy na danie ze spiruliną – zielony koktajl
Składniki:
- łyżeczka spiruliny
- pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
- pół szklanki soku z pomarańczy
- sok z połówki limonki
- garść liści szpinaku
- duża łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania: Najbardziej efektywną metodą przygotowywania zdrowych koktajli jest zblendowanie wszystkich składników aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po przelaniu napoju do wysokiej szklanki warto sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać odrobinę miodu.
Dip ze spiruliną – idealny dodatek do świeżych warzyw
Składniki:
- 250 gram sera feta
- jedno małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
- dwie garści szpinaku
- jedna cebula czerwona
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- spirulina w proszku
Sposób przygotowania: Na początku miksuje się ze sobą jogurt oraz ser feta. Kolejnym krokiem powinno być dodanie drobno posiekanego szpinaku i czerwonej cebuli. Przyrządzanie dipu należy zakończyć dodaniem szczypty spiruliny i roztartego ząbka czosnku oraz doprawieniem do smaku solą i pieprzem.
Owocowe smoothie ze spiruliną – jak je zrobić?
Składniki:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego lub kefiru
- jeden duży banan
- kilka truskawek
- szczypta spiruliny w proszku
- szczypta nasion chia
- łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- łyżeczka płatków owsianych
Sposób przygotowania: Przyrządzanie smakowitego smoothie trzeba rozpocząć od pokrojenia owoców na kawałki. Następnie należy dokładnie zmiksować ze sobą banana, jogurt oraz spirulinę. Zmieszane składniki można wedle uznania dosłodzić za pomocą niewielkiej ilości miodu lub syropu klonowego. Na końcu smoothie przelewa się do miseczki i dekoruje ulubionymi dodatkami – na przykład nasionami chia, płatkami owsianymi oraz kawałkami truskawek.
Jak przechowywać spirulinę?
Niezależnie od wybranej postaci spiruliny niezbędne jest jej prawidłowe przechowywanie. Najlepiej jest włożyć ją do szczelnego opakowania, które nie przepuszcza powietrza. Zabezpieczona w taki sposób spirulina powinna zostać umieszczona w suchym oraz zaciemnionym miejscu.
Spirulina – sprawdź jej wpływ na urodę
Nie można zapominać również o kosmetycznych właściwościach spiruliny. W tym kontekście bardzo często wchodzi ona w skład produktów takich jak: toniki, kremy, peelingi, okłady oraz maseczki. Przy regularnym stosowaniu kosmetyków z tym składnikiem można pozbyć się stanów zapalnych, cellulitu, opryszczki, kurzajki, trądziku, a nawet grzybicy paznokci. Spirulina stosowana zewnętrznie na skórę doprowadza do jej nawilżenia, wygładzenia, zregenerowania, ujędrnienia oraz oczyszczenia.
Jak zrobić kosmetyki domowej roboty ze spiruliną?
W zaciszu własnego domu można w zaledwie kilka chwil przygotować kosmetyki ze spiruliną. Aby zrobić maseczkę na twarz wystarczy dodać jedną łyżeczkę tego składnika do jednej łyżeczki kefiru lub jogurtu naturalnego, a całość dokładnie wymieszać. Taką mieszankę nakłada się na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawia na piętnaście minut. Po upływie tego czasu należy zmyć maseczkę za pomocą letniej wody.
Przynajmniej raz w tygodniu warto również urządzić sobie specjalną kąpiel. W tym celu do napełnionej wanny należy dodać dwie duże łyżki spiruliny. Aby taka kąpiel miała jednocześnie walory relaksujące warto wzbogacić wodę kilkoma kroplami olejku eterycznego o aromatycznym zapachu.
Podsumowanie
Doskonale widać więc, że włączenie tego składnika do codziennej diety wiąże się z wieloma prozdrowotnymi korzyściami. Jednak pozytywny wpływ spiruliny na nasz organizm można zaobserwować tylko wtedy, gdy będzie ona cechować się wysoką jakością. Kupując ten składnik w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością należy więc wybierać jak najlepszy produkt – pochodzący od certyfikowanych producentów, przebadany i w pełni bezpieczny.

