Doceniony już w czasach starożytnych, wciąż stanowi jeden z najważniejszych składników zdrowej diety. Jarmuż to źródło wielu cennych dla naszego zdrowia substancji oraz wyjątkowy składnik, dzięki któremu nasza dieta stanie się bardziej wartościowa. Co warto wiedzieć na temat właściwości odżywczych tego warzywa? Dlaczego włączenie go do menu każdemu z nas może przynieść tak wiele korzyści?
Jarmuż ma ogromną wartość odżywczą, ceniony jest przede wszystkim jako źródło wartościowego białka oraz błonnika. Warzywo to zawiera także spore ilości witaminy C oraz K. Ich niedobory mogą mieć poważny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. W jarmużu znajdziemy sporo ważnych minerałów, jak wapń oraz potas.
Jarmuż i jego wartość odżywcza.
To warzywo może się pochwalić właściwościami prozdrowotnymi, niewielką ilością kalorii oraz długą listą substancji, które dla naszego organizmu będą cennym wsparciem.
A w jaki sposób warzywo to może się sprawdzić w zdrowej diecie? Na jakie korzyści możemy liczyć w chwili, gdy włączymy jarmuż do swego menu?

W profilaktyce chorób nowotworowych
Jarmuż jest warzywem, które zawiera sporą ilość silnych przeciwutleniaczy. Przy czym dietetycy cenią go głównie ze względu na ogromną ilość znajdującego się w tym warzywie sulforafanu. Jest to jeden z tych przeciwutleniaczy, które w profilaktyce chorób nowotworowych zajmują coraz ważniejsze miejsce. Jakie rodzaje raka można zwalczać za pomocą tej substancji? Po jarmuż warto sięgać w chwili, gdy chcemy zminimalizować ryzyko wystąpienia problemów z rakiem prostaty lub rakiem płuc. Jarmuż zapewni nam też skuteczne wsparcie w walce z nowotworem jelita grubego lub pęcherza moczowego. Jarmuż, jako źródło witaminy K, może też chronić zdrowie kobiet, dla których coraz poważniejszym zagrożeniem staje się rak piersi oraz rak jajnika.
Dla zdrowia serca
Zdrowa dieta, w której jarmuż zajmie ważne miejsce, okazać się może cennym wsparciem i dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Znajdujący się w tym warzywie potas ma rewelacyjny wpływ na stan naczyń krwionośnych, z kolei dzięki witaminie C naczynia te staja się mocniejsze. Jarmuż chroni nas przed problemami związanymi ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu we krwi, zatem dieta z jego udziałem pomaga nam zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy. Po warzywo to warto też sięgnąć w chwili, gdy zaczynają nam dokuczać problemy związane ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. I tu jarmuż – lekki składnik diety o źródło wielu leczniczych substancji – będzie dla nas cennym wsparciem.

W trosce o wzrok
Dla tych, którzy chcą w porę zatroszczyć się o swój wzrok, jarmuż bez wątpienia stanie się cennym składnikiem diety. Warzywo to jest przecież doskonałym źródłem beta-karotenu – substancji, które pomaga nam chronić się nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale i przed tak uciążliwą przypadłością, jaką jest kurza ślepota. Częste sięganie po jarmuż może też przynieść wiele korzyści tym, którzy sporo czasu poświęcają na pracę przed komputerem. W ich przypadku warzywo to będzie naturalnym lekiem na tak uciążliwą przypadłość, jaką jest zespół suchego oka.

Jarmuż w naszej diecie: jak wykorzystać to warzywo w swej kuchni?
Co zrobić, by dieta z udziałem tego warzywa stała się nie tylko zdrowszą, ale i ciekawszą dietą? To proste! Jarmuż daje nam wiele wspaniałych możliwości. Coraz ciekawsze przepisy na dania z jego udziałem sprawiają, że każdy z nas może się bez ograniczeń cieszyć jego wspaniałym smakiem. Jarmuż można przyrządzić tak, jak przyrządza się szpinak, można go też potraktować jako dodatek to surówek i sałatek. Przepisy na dania warzywne coraz częściej uwzględniają jego obecność. Jarmuż pojawia się również jako dodatek do wielu potraw z ryżem i makaronem. Możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni jest zatem wiele. Każdy z nas w książce kucharskiej znajdzie dla siebie coś ciekawego.
Podsumowanie
Jarmuż to ważny składnik zdrowej diety, który swymi niezwykłymi właściwościami może zaskoczyć każdego miłośnika zdrowego stylu życia. Im wcześniej to warzywo zacznie się pojawiać na naszych talerzach, tym lepiej dla nas.
1 Komentarz
Czasem robię smoothie z jarmużu i owoców, z dodatkiem cytryny. Mega dobry i super się po nim czuję!