Temat awokado nie od dziś przewija się na stronach o zdrowym odżywianiu. O tym owocu powiedziano już bardzo wiele i rzesze osób z powodzeniem go konsumują. Jesteśmy świadomi jego licznych walorów, ale czy równie dużo wiemy o jego pestce? Co możemy z nią zrobić po wykrojeniu? A przede wszystkim, czy pestka awokado jest jadalna?
Pestka awokado jest jadalna, aczkolwiek należy ją odpowiednio przygotować, aby organizm mógł ją przyswoić i strawić. Zawiera ona duże ilości błonnika, antyoksydantów oraz witamin i minerałów, które pełnią ważną rolę dla zdrowia. Zmielona pestka świetnie sprawdzi się w koktajlach, deserach, a nawet peelingach.
Do tej pory kwestia tego, czy pestka awokado jest jadalna mogła nie zaprzątać nam głowy. Możliwe też, że nawet nie podejrzewaliśmy jej o jakiekolwiek korzystne właściwości. Nic bardziej mylnego! Nie tylko da się ją zjeść, a nawet warto to robić. To już potwierdzone, że pestka awokado zawiera szereg odżywczych substancji, a ponadto można ją wykorzystać do niespożywczych celów. Aby wyjaśnić sprawę jadalności i tego, do czego jeszcze wykorzystuje się tę część owocu, podzielę się garścią przydatnych informacji.

Czy pestka awokado jest jadalna?
Po zjedzeniu awokado na pewno nie warto wyrzucać pestki. Kiedy oddzielamy od niej miąższ, wydaje nam się bardzo twarda i nieprzydatna, dlatego zwykle ląduje w koszu.
Wiele osób zachwyca się samym owocem i jego niesamowitym składem. Oczywiście nie sposób odmówić awokado odżywczych substancji i prozdrowotnych właściwości. Niemniej jednak, to w pestce znajdziemy więcej antyoksydantów. Tych substancji chyba nie trzeba nikomu przedstawiać i długo przekonywać, że warto się z nimi zaprzyjaźnić. Przypomnę tylko, iż to bardzo szeroka grupa związków, do której należy kilka witamin, karotenoidy i polifenole. Te wymienione również znajdziemy w pestce awokado. Antyoksydanty skutecznie walczą z wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się, a do tego hamują rozwój zmian miażdżycowych. Nie od dziś wiemy też, że wykazują działanie antynowotworowe.

Cenne składniki w pestce awokado
Wbrew pozorom pestka wcale nie jest mniej wartościowa niż reszta owocu, a zawiera niezwykle cenne substancje. Należą do nich m. in.
- Antyoksydanty
- Rozpuszczalny błonnik
- Kwas foliowy
- Witaminy A,B i E
- Potas
- Magnez
- Wapń
- Luteina
Błonnik to jeden z głównych składników pestki awokado, który w organizmie człowieka pełni bardzo istotną funkcję. Przede wszystkim usprawnia trawienie, poprawia wydajność pracy jelit i chroni przed zaparciami. Oprócz tego pomaga w odchudzaniu, hamuje apetyt i po spożytym posiłku na dłużej zostawia nas z uczuciem sytości. Nasz organizm stale potrzebuje błonnika w pożywieniu, warto więc dostarczać go z różnych pokarmowych źródeł.
Antyoksydanty są potrzebne nam wszystkim, bez względu na to, czy mamy na myśli opóźnienie starzenia i troskę o skórę, czy też dietę antyrakową. Stres oksydacyjny i wolne rodniki to groźni przeciwnicy, a do ich zwalczania i unieszkodliwienia potrzeba złożonych sił. Zimą mamy mocno ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców. Zwłaszcza wtedy warto zadbać o dostarczanie produktów bogatych w antyoksydanty. Oprócz sprawdzonych mrożonek i orzechów, jako źródło tak pożądanych przeciwutleniaczy możemy wykorzystać pestkę awokado. To równie również przebadany produkt, a coraz większa popularność i zaufanie tylko to potwierdzają.
Jeszcze więcej zdrowych składników!
Kwas foliowy często kojarzymy jako ważny dla kobiet w ciąży i rozwijającego się płodu. Jest to oczywiście prawda, aczkolwiek każdy człowiek go potrzebuje, bez względu na stan. Przede wszystkim kwas foliowy pełni istotną rolę w procesach krwiotwórczych, głównie czerwonych krwinek. Jego niedobory mogą prowadzić do anemii i widocznego spadku odporności. Niestety w łatwy sposób możemy się ich nabawić. Stres, odchudzanie, picie kawy, używki i nieodpowiednia dieta to częste przyczyny, które w dalszej perspektywie odpowiadają za zbyt niski poziom kwasu foliowego. Prawidłowy poziom za to może działać np. antynowotworowo.
Luteina może nas mylić z powodu nazwy, tę samą nosi bowiem żeński hormon. Tutaj jednak mowa o żółtym barwniku, który znajduje się głównie w owocach, ale też niektórych warzywach. Natomiast w organizmie ludzkim jest zgromadzony w siatkówce oka, a zwłaszcza w plamce żółtej. Zapewnia nam ochronę przed promieniowaniem UV, ale też wspomaga oczy, kiedy są narażone na zmęczenie np. przy spędzaniu wielu godzin przed ekranem komputera.
Zastosowanie pestki awokado
Wbrew pozprom pestka awokado może mieć naprawdę szerokie zastosowanie i na pewno nie należy się jej pozbywać po zjedzeniu owocu. Tym sposobem nie tylko postąpimy według zasad #ZEROWASTE, ale i w pełni wykorzystamy potencjał tej niepozornej części.
Pestka awokado jest jadalna, ale dopiero po uprzednim wysuszeniu i zmieleniu. Na początek powinniśmy odczekać 2-3 dni, aby mogła spokojnie wyschnąć. Do tego celu może posłużyć nam działający grzejnik, ale wystarczy też, jeśli położymy ją na parapecie w słonecznym pomieszczeniu. Następnie pestkę należy rozdrobnić. W tym przypadku dysponujemy co najmniej kilkoma możliwościami. Jedną z opcji jest utarcie jej na tarce, ale spokojnie możemy potłuc ją na drobno tłuczkiem do mięsa czy potem zmielić w blenderze.

Kiedy już pestka awokado będzie w sypkiej postaci, to idealnie sprawdzi się jako dodatek do jogurtu, koktajlu czy ciasta.
Pestka awokado w formie proszku sprzyja dodawaniu jej do innych produktów i gotowych dań. Taka konsystencja nie wymaga dodatkowych zabiegów na dalszych etapach przygotowania posiłków, jedynie chęci eksperymentowania.
Peeling z pestki z awokado
Może w pierwszej chwili peeling z pestki brzmi jak przypadkowe zestawienie słów, ale nic bardziej mylnego! Obecność antyoksydantów w produktach przeznaczonych do stosowania na skórę gwarantuje odpowiednią troskę. Pestka z awokado zawiera duże ilości wspomnianych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się. Poza tym dzięki tym substancjom skóra staje się oczyszczona, jędrna i sprężysta.

Taki peeling można stworzyć w domowych warunkach i dodać inne składniki naturalnego pochodzenia. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga większych funduszy. Wystarczy połączyć zmieloną na drobno pestkę z np. olejem kokosowym, sokiem z cytryny czy oliwą z oliwek. Gotową konsystencję możemy nałożyć na skórę i dokładnie spłukać po kilku lub kilkunastu minutach. Ogromnym atutem jest brak z góry opracowanego przepisu i obowiązkowych składników. Mamy pełną dowolność i peeling w pełni odpowiada naszym potrzebom i upodobaniom co do produktów, kolorów i zapachów.
Stany zapalne i leczenie chorób przewlekłych
Jak wcześniej wspomniałam, pestka awokado zawiera polifenole, czyli jedne z wielu antyoksydantów. Wyniki badań z ostatnich miesięcy mówią o związku ekstraktu z pestki awokado z leczeniem stanów zapalnych. To działanie łączy się właśnie z obecnością polifenoli. Leczenie zakażeń przy udziale powyższych substancji może stać się realne, gdyż uzyskane rezultaty okazały się dość obiecujące. W dalszej perspektywie mogłoby to okazać się bardzo pomocne przy walce z chorobami układu krążenia i nowotworami. Pozostaje nam tylko trzymać kciuki za powodzenie kolejnych badań. A być może za jakiś czas ekstrakt z pestki awokado będzie składnikiem lekarstw?
Barwnik do tkanin
Stosowanie pestki awokado jako naturalnego barwnika do tkanin to chyba jedno z najciekawszych zastosowań. Wbrew pozorom kolor, na który można przemalować np. ubrania to różowy. Ta intensywna barwa wydziela się dopiero w zetknięciu ze wrzącą wodą. Najpierw gotujemy w garnku same pestki i dopiero po uzyskaniu koloru, co trwa zwykle kilkadziesiąt minut, wkładamy materiał. Oczekiwany efekt zależy od rodzaju tkaniny i czasu moczenia.
Pestka z awokado, czy można ją zasadzić?
Jak się okazuje, pestkę awokado można zasadzić i wyhodować małe drzewko. Musimy jednak pamiętać, że jej uprawa wygląda nieco inaczej i wymaga cierpliwości. Zabieg zaczynamy od włożenia pestki do szklanki z wodą i wbicia kilku wykałaczek na różnych wysokościach. Kolejnym krokiem jest …czekanie. Na jakikolwiek efekt w postaci widocznego kiełkowania musimy poczekać nawet kilka tygodni. Dopiero wtedy możemy przesadzić ją do doniczki z ziemią. Pielęgnacja roślinki polega na codziennym podlewaniu i wcześniejszym umieszczeniu jej w słonecznym miejscu.
pestki awokado – etap 1 pestka awokado – etap 2 Roślina awokado – etap 3 roślina awokado – etap 4
Podsumowanie
Z pestką awokado niewątpliwie wiąże się wiele możliwości. Oprócz tego, że jest jadalna i warto stosować ją w typowo spożywczych celach, możemy wykorzystać ją do wielu innych, nieco mniej konwencjonalnych. Może posłużyć nam do przygotowania w pełni naturalnego peelingu, a innym razem jako zalążek nietypowej roślinki do domu. Co ciekawe, z powodzeniem wykorzystamy ją jako barwnik do tkanin.
To wszystko sprawia, że sam owoc będzie nam się inaczej kojarzył, a pestka znajdzie wiele pożytecznych alternatyw. Mam nadzieję, iż przedstawione przeze mnie sposoby znajdą swoich entuzjastów, bo naprawdę warto!