Co powinnaś jeść, żeby mieć młodą, piękną i bardziej świetlistą cerę? Odpowiedź może Cię zaskoczyć. W tym artykule przyjrzymy się co jeść, a czego lepiej unikać. Prawdopodobnie nigdzie ten prosty cytat „Jesteś tym co jesz” nie odbija się tak wyraźnie niż na Twojej cerze. Największy organ ciała — skóra — w prosty sposób opowiada historię o jedzeniu, którym karmisz swoje ciało. Więc warto się zatroszczyć bardziej o zdrowie oraz ładny wygląd i nie ograniczać się tylko do stosowania kremów na zmarszczki. Co zatem należy jeść, aby mieć zdrowszą i promienną cerę?

1. Zacznij od owoców i warzyw
Owoce i warzywa są pełne witamin, minerałów i antyoksydantów. Jedzenie tak szerokiego wachlarza pełnowartościowych, nieprzetworzonych produktów dostarczą potrzebną ochronę przed oksydacją komórek i rozwojem nowotworów.
2. Unikaj cukru
Kiedy spożywasz produkty słodzone, cukier w Twoim krwiobiegu przyczepia się do protein m. in. kolagenu, czy włókien elastynowych. Ten proces nazywa się — glikacją białek — i tworzy szkodliwe molekuły. Kolagen i włókna elastynowe utrzymują skórę jędrną i elastyczną. Raz uszkodzone włókno staje się twarde, łamliwe i suche.
Co to znaczy dla Twojej skóry? Proces glikacji białek może postarzać, powodować zmarszczki, nierówności i inne negatywne skutki.
3. Więcej witamin w diecie
Odżywcza dieta jest kluczowa dla utrzymania ogólnego zdrowia całego organizmu. Spożywając pewne witaminy, minerały i inne korzystne komponenty poprawiamy wygląd skóry, a także samopoczucie.
Oto kilka ważnych witamin i źródła, skąd można je pozyskać
- Witamina A: żółtko jajek, masło, śmietana, olej z wątroby dorsza
- Cynk: wątróbka, czerwone mięso, owoce morza, nasiona dyni
- Witamina C: owoce cytrusowe, papryka, brokuł
- Kwasy Omega-3: Łosoś, tuńczyk, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, olej lniany
- Biotyna: żółtko jajek, wątróbka, migdały, orzechy, botwina
- Selen: Orzechy brazylijskie, drób, wołowina, wieprzowina, ser, nasiona słonecznika, brązowy ryż, tuńczyk i szpinak
- Krzemionka: zielony groszek, por, truskawki, ogórek, mango i seler
- Niacyna: czerwone mięso, tuńczyk, łosoś, mleko, zielone warzywa, kawa i herbata
- Witamina K12: masło, żółtko jajek, kiszona kapusta
- Probiotyki: jogurty, kefiry, kapusta kiszona
- Witamina E: soja, kukurydza, szpinak, migdały, papryka
- Witamina B5: brokuł, pomidory, truskawki, jogurty i zboża
4. Unikaj alkoholu
Picie alkoholu może powiększać naczynia krwionośne, kapilarne i powodować rumień. Dodatkowo odwadnia organizm przez co skóra jest napuchnięta i ziemista.
Alkohol niszczy także system immunologiczny, a cukier w nim zawarty uszkadza komórki i postarza cerę. Żeby zwalczyć niektóre skutki spożywania trunków wysokoprocentowych, pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu.
5. Pij dużo wody
Gdy komórki nie są w pełni nawodnione, to nie będą prawidłowo funkcjonować. Jeśli organizmowi nie dostarczamy odpowiedniej ilości płynów, to skóra stanie się szorstka, sucha, wiotka, a zmarszczki będą bardziej widoczne. Picie wody to podstawa, aby zachować młody i zdrowy wygląd skóry.
