Kiedy po ciepłym lecie przychodzą chłodniejsze jesienne i zimowe dni, nasz układ immunologiczny często ulega osłabieniu. Właśnie ta osłabiona odporność w połączeniu z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi takimi jak niskie temperatury, wiatr, deszcz, czy śnieg sprzyja większej podatności na infekcje górnych dróg oddechowych.
Przeziębienie i grypa to najczęściej diagnozowane przez lekarzy pierwszego kontaktu choroby w okresie jesienno- zimowym. Towarzyszą im takie nieprzyjemne objawy jak katar, kaszel, ból gardła, ból głowy, gorączka, bóle mięśni, uczucie rozbicia i ogólne osłabienie. W ogromnej większości przypadków są one spowodowane infekcją wirusową, a nie bakteryjną, dlatego leczenie polega przede wszystkim na wypoczynku i łagodzeniu dokuczliwych dolegliwości. Wypróbuj, niezawodne domowe, naturalne leki na przeziębienie i grypę.
Naturalne leki na grypę, które działają zarówno profilaktycznie, jak i przyspieszają leczenie infekcji, znajdziesz w swojej kuchni. Trzy podstawowe, które powinny znaleźć się w każdym domu to:
1. Imbir.
W medycynie wschodniej uważany jest już od wieków za jeden z najskuteczniejszych leków na wiele różnych dolegliwości. Jego rola w zwalczaniu wirusów przeziębienia i grypy oraz wzmacnianiu odporności organizmu jest nie do przecenienia.
Imbir skutecznie zwalcza infekcje, ponieważ:
- Niweluje stany zapalne w górnych drogach oddechowych
- Obniża gorączkę
- Łagodzi dreszcze
- Uśmierza ból gardła
- Rozrzedza wydzielinę zapalną zalegającą w zatokach oraz oskrzelach i ułatwia jej odkrztuszanie
- Działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie

Swoje lecznicze działanie roślina ta zawdzięcza zawartości licznych substancji aktywnych takich jak kwasy organiczne, polifenole, olejek eteryczny zawierający między innymi gingerol i zingeron, flawonoidy, witaminy (A, B1, B2, C, E, K) oraz minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo).
Imbir na przeziębienie i grypę najlepiej stosować w postaci ciepłego naparu. Można imbir dodawać do dań lub po prostu zalać na 10 minut wrzątkiem drobno pokrojony kilkucentymetrowy kawałek korzenia imbiru, a następnie pić taki napar dwa razy dziennie. Tak przygotowana herbatka imbirowa będzie mieć jeszcze silniejsze lecznicze działanie, jeśli dodamy do niej sok z połowy cytryny lub limonki oraz łyżeczkę miodu.
2. Miód.
Miód to ceny naturalny lek o działaniu antybiotycznym, przeciwwirusowym i wzmacniającym organizm. Jego dobroczynne działanie znano już w starożytnej Grecji i Rzymie. Miód swoje lecznicze właściwości zawdzięcza takim substancjom aktywnym jak:
- Enzymy
- Estry
- Kwasy organiczne
- Pierwiastki śladowe
- Witaminy m. in. C, D, E, K i z grupy B,
- Minerały, takie jak: wapń, fosfor, żelazo
Miód skutecznie łagodzi takie dolegliwości jak ból gardła, ból głowy, gorączka, dreszcze, bóle mięśni oraz przyczynia się do wyciszenia reakcji zapalnych w organizmie i usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Aby naturalnie wzmocnić odporność organizmu, warto spożywać dwie łyżeczki miodu dziennie przez całą jesień i zimę.
Z kolei, jeśli już dopadło nas przeziębienie, przygotujmy sobie leczniczą imbirową herbatkę z miodem i cytryną i popijajmy ją co najmniej dwa razy dziennie. Warto dodać do niej również szczyptę pieprzu, który także jest skutecznym domowym lekiem na przeziębienie i grypę.
3. Pieprz czarny
Pieprz jest pomocny w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ wykazuje działanie:
- Antybakteryjne
- Rozgrzewające
- Przeciwbólowe
- Przeciwzapalne
- Immunostymulujące
- Antyoksydacyjne
- Oczyszcza organizm z toksyn
- Rozrzedza wydzielinę zapalną, tym samym ułatwia jej odprowadzanie z nosa oraz odkrztuszanie
Swoje dobroczynne właściwości pieprz zawdzięcza zawartości substancji czynnej o nazwie piperyna.
Warto regularnie stosować kuchni tę przyprawę, aby naturalnie wzmocnić organizm, zwłaszcza że badania potwierdziły również przeciwnowotworowe działanie czarnego pieprzu.
Kiedy dopadnie nas jesienne przeziębienie, pieprz pomoże szybciej zwrócić do formy. Dodajmy szczyptę do imbirowej herbatki z miodem i cytryną i pijmy na zdrowie przez kilka kolejnych dni rano i wieczorem.
Naturalne domowe leki na infekcje wirusowe są bezpieczne- mogą je bez obaw stosować dorośli i dzieci, a nawet kobiety w ciąży. Odradza się jedynie spożywanie większej ilości pieprzu osobom cierpiącym na refluks lub wrzody żołądka i dwunastnicy.
Jeśli pomimo stosowania domowych leków i odpoczynku, po kilku dniach nie czujemy się lepiej, koniecznie wybierzmy się do lekarza. Może się bowiem okazać, że do infekcji wirusowej dołączyło zakażenie bakteryjne i konieczne będzie zastosowanie antybiotykoterapii.