Czy kapsaicyna odchudza? Jakże prosty byłby świat gdybyśmy mogli za pomocą konkretnych suplementów czy też pokarmów, skutecznie spalać tkankę tłuszczową. Tak jak już wielokrotnie powtarzałem o odchudzaniu decyduje jeden najważniejszy czynnik, czyli deficyt kaloryczny.
Czyli jemy mniej niż nasz organizm potrzebuje, aby funkcjonować na tym samym poziomie. To on (deficyt kaloryczny) przestawia nasz organizm na tryb „odchudzanie”, czyli czerpanie energii z zapasów tłuszczu. Natomiast jeśli już trzymamy się deficytu kalorycznego, możemy sobie pomagać na wiele sposobów aby nasz proces odchudzania przebiegał szybciej. Np poprzez odpowiednią ilość błonnika w diecie, picie kawy, odpowiedni trening, duża aktywność w ciągu dnia czy też nawet zimne kąpiele. Natomiast też, coraz bardziej popularna na rynku staje się nowa substancja, która ma przyspieszać proces odchudzania – kapsaicyna. Jako, że jest to dosyć dobrze przebadana substancja, pochodzenia naturalnego, możemy dobrze się jej przyjrzeć.

W tym artykule postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy kapsaicyna odchudza oraz jak działa na nasz organizm.
Tak więc, czy faktycznie kapsaicyna pomaga w odchudzaniu? Owszem!
Kapsaicyna może pomóc w procesie odchudzania, poprzez proces termogenezy tzn zwiększenia temperatury naszego organizmu. To z kolei powoduje wzrost zużycia energii o około 8% czyli nasz metabolizm przyspiesza. Dodatkowo kapsaicyna obniża apetyt, więc zmniejsza się ochota na podjadanie.
Przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły skuteczność tej substancji w procesie odchudzania, co też bardziej szczegółowo omówię poniżej. Przyjrzymy się także jaki wpływ na nasz organizm ma kapsaicyna, oczywiście poza zwiększonym metabolizmem. A także jakie produkty ją zawierają, ile dziennie można jej spożywać oraz jak długo działa po spożyciu.
Zacznijmy od początku, co to właściwie jest kapsaicyna oraz jak działa?
Kapsaicyna to nic innego jak chemiczny związek organiczny, który jest odpowiedzialny za ostry smak papryczek chili takich jak cayenne, piri-piri, jalapeno czy też tabasco. Ostry smak jest wynikiem oddziaływania kapsaicyny na receptory bólu w jamie ustnej, dlatego odczuwamy pieczenie w ustach.

Mówiąc konkretniej kapsaicyna wiąże się z receptorem zwanym TRPVI, który przesyła do mózgu informacje o możliwym oparzeniu i zniszczeniu komórek. To z kolei powoduje powstanie łagodnych stanów zapalnych, które mają na celu naprawę zniszczonych komórek. Oczywiście te komórki faktycznie zniszczone nigdy nie były. Nasz mózg dostał nieprawdziwą informację aby podjąć jakiekolwiek działanie mające na celu naprawę komórek.
Ta właściwość jest wykorzystywana między innymi przy produkcji kremów uśmierzających ból np. pleców.
Wpływ kapsaicyny na odchudzanie
Tak jak już wspomniałem powyżej, kapsaicyna poprzez proces zwany termogenezą podnosi temperaturę naszego ciała, przez co zwiększa się nasz metabolizm. Jest to bardzo pożądane zjawisko gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów, gdyż przez to możemy spalić więcej kalorii w ciągu dnia. Potwierdzają to liczne badania, zamieszczam tutaj link do jednego z nich.
Z kolei w innym badaniu grupa ludzi, która do śniadania dodawała kapsaicynę oraz olej MCT, zaobserwowano wzrost spalanych kalorii podczas posiłku aż o 50%. Link do badania tutaj.
Pamiętajmy jednak, że kapsaicyna nie daje tutaj tak spektakularnych efektów jak niektórzy sądzą. Natomiast może być bardzo dobrym uzupełnieniem naszej diety, choćby ze względu na wpływ na nasz apetyt w ciągu dnia. Składniki bioaktywne kapsaicyny bardzo pomagają nam względnie dłużej cieszyć się uczuciem sytości oraz tłumić głód. Link do badań: 1, 2, 3. Jedno z badań (link tutaj), pokazało, że kapsaicyna zmniejsza uczucie głodu poprzez wpływ na poziom greliny, hormonu który jest odpowiedzialny za uczucie głodu.

Kolejne badanie (link tutaj) wykazało, że ludzie przyjmujący kapsaicynę spożywali mniej posiłków w ciągu dnia niż ci, którzy jej nie przyjmowali. W szczególności, osoby przyjmujące suplementy kapsaicyny jadły o 10% mniej, podczas gdy osoby, które piły napój zawierający kapsaicynę, jadły aż o 16% mniej. Podczas tego badania osoby też często zgłaszały że były bardziej syte w ciągu dnia, dlatego jadły mniej.
Pomaga także obniżyć ciśnienie krwi?
Według światowej organizacji zdrowia około 40% dorosłych powyżej 25 lat na całym świecie, może mieć zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jak możemy zaobserwować w niektórych badaniach na zwierzętach kapsaicyna może pomóc nam obniżyć ciśnienie krwi. Pomaga także rozluźnić naczynia krwionośne obniżając przy tym ciśnienie krwi. Link do badań: 1, 2. Pamiętajmy jednak, że są to jedynie badania na zwierzętach i wyniki mogą znacznie różnić się w przypadku badań u ludzi. Aczkolwiek jest to kolejny prognostyk potwierdzający swój dobrodziejki wpływ kapsaicyny na nasz organizm.
Czy kapsaicyna może powodować wrzody?
Wielu ludzi podejrzewa, że pikantne jedzenie może powodować wrzody żołądka. Nic bardziej mylnego! Jak potwierdzają badania (link) papryczki chili oraz zawarta w nich kapsaicyna może poprawić zdrowie naszego układu pokarmowego oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka. Na przykład pieprz cayenne może pomóc wzmocnić obronę żołądka przed infekcjami. Także zwiększyć produkcję płynów trawiennych i pomóc dostarczać enzymy do żołądka, wspomagające trawienie (link). Czyni to poprzez stymulowanie nerwów w żołądku, które sygnalizują ochronę przed urazami.
Kapsaicyna na ból
Kapsaicyna ma także silne właściwości łagodzące ból, dlatego jest często wykorzystywana do produkcji różnych kremów przeciwbólowych. Dzieje się tak dlatego, że kapsaicyna pomaga zmniejszyć ilość substancji P, neuropeptydu wytwarzanego przez organizm, który przemieszcza się do mózgu w celu zasygnalizowania bólu. Gdy wytwarza się mniej substancji P, sygnały bólu nie docierają do mózgu, a uczucie bólu zmniejsza się. Kapsaicyna jest dostępna w postaci kremu do skóry i jest często zalecana w następujących warunkach:
- Bóle stawów i mięśni
- Bóle dolnej części pleców
- Ból po zabiegu
- Ból nerwowy, taki jak np. półpasiec
Ponadto należy pamiętać, że kremu z kapsaicyny nie należy nakładać na otwartą ranę lub pękniętą skórę.
Pomaga w walce z łuszczycą
Łuszczyca jest przykładem choroby autoimmunologicznej, która objawia się poprzez występujące plamy czerwonej, swędzącej i łuszczącej się skóry. Obecnie nie ma lekarstwa na łuszczycę. Jednak kremy kapsaicyny mogą pomóc złagodzić swędzenie i poprawić wygląd obszarów dotkniętych łuszczycą
W jednym z badań wykazano, że pacjenci z łuszczycą leczeni kremem z kapsaicyny mieli znacznie zmniejszone oznaki łuszczenia, lżejsze zaczerwienienie i plamistość niż pacjenci otrzymujący krem placebo (link do badania).
Uważa się, że substancja P odgrywa znaczącą rolę w łuszczycy. Jak wspomniałem wcześniej, kapsaicyna pomaga zmniejszyć ilość substancji P wytwarzanej przez organizm (link).
Czy kapsaicyna leczy raka?
Spośród wielu korzyści, jakie ma do zaoferowania kapsaicyna, niewiele zostało poddanych przeglądowi tak samo, jak jego silny wpływ na raka.
Na przykład różne badania pokazują, że kapsaicyna może skutecznie zwalczać raka prostaty, w tym badanie z 2006 r. W UCLA School of Medicine, stwierdzając, że ma „głęboki efekt antyproliferacyjny” na tego typu raka. Naukowcy odkryli, że przyjmowanie kapsaicyny doustnie znacząco zatrzymało rozprzestrzenianie się komórek raka prostaty, jak również spowodowało apoptozę (śmierć komórek) w więcej niż jednym typie komórki raka prostaty. ( 1 )
Innym rodzajem raka gdzie kapsaicyna może być przydatna to rak piersi, drugim najbardziej śmiertelnym rakiem u kobiet. Przez pewien czas było jasne, że kapsaicyna ma zdolność wywoływania apoptozy w określonych komórkach raka piersi, ale pod koniec 2015 r. Opublikowano kolejne przełomowe badanie w Korei Południowej, które wykazało, że kapsaicyna może również pomóc zabić dodatkowy rodzaj komórek: komórki macierzyste raka piersi .Odkrycie to jest szczególnie ważne, ponieważ komórki macierzyste, które pozostają po śmierci innych komórek nowotworowych, są odpowiedzialne za nawroty choroby. ( 3 )
Istnieją również badania sugerujące, że kapsaicyna może pomóc zmniejszyć rozmiar i częstotliwość niektórych nowotworów płuc. ( 5 )
Ogólnie rzecz biorąc, badania mówią, że leczenie kapsaicyną, stanowi bardzo dobre uzupełnienie wielu terapii nowotworowych. Stwierdzono, że ma ona pozytywny wpływ na kurczenie się guzów, zapobieganie przerzutom, powoduje apoptozę przy różnych rodzajach nowotworów. Pozwala nawet potencjalnie zapobiegać występowaniu raka w przyszłości.
Co ciekawe, kapsaicyna ma także inne, ciekawe zastosowanie w leczeniu raka. Jest również dostępna w postaci kremu, który jest używany do różnych dolegliwości. W tym owrzodzeń jamy ustnej, które są częstymi skutkami ubocznymi chemioterapii i radioterapii.
Czy kapsaicyna może zabić?
Kapsaicyna także może stać się dla nas trucizną jeśli spożyjemy ją w zbyt dużej ilości. Za dawkę śmiertelną uznaje się około 0,2 gramy czystej kapsaicyny na każdy kilogram masy ciała. Jest to zbyt duża ilość aby było możliwe jej spożycie i jest to mało prawdopodobne.
Na świecie praktycznie nie słyszy się o zatruciu kapsaicyną. Aby doszło do zatrucia, dorosły człowiek o wadze około 70 kilogramów, musiałby wypić około 2 litry sosu tabasco. Co jest raczej niemożliwe.

Natomiast jest możliwe odczucie skutków ubocznych, wynikających ze spożycia zbyt wysokiej ilości, są to między innymi:
- konwulsje
- sina skóra
- kłopoty z oddychaniem
Jak stosować kapsaicynę?
Oczywiście najprostszym sposobem aby dodać kapsaicynę do swojej diety jest spożywanie papryczek chili lub przypraw z tychże papryczek. Zaleca się oczywiście aby zacząć od tych najłagodniejszych odmian i stopniowo zwiększać poziom ostrości jeśli będziemy chcieli. Gotowanie można zacząć od dodawania około 20 gram papryczek chili do gotujących się potraw lub około 1 grama suszonego np pieprzu cayenne.
Można także kupić kapsaicynę w postaci suplementu. Jeśli chodzi o dawkowanie stosujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Uśredniając dzienne spożycie może być w granicach 1 kapsułki (30-120 mg) 1 do 3 razy dziennie.
Kapsaicynę można także zakupić w formie kremu przeciwbólowego, o czym już wspomniałem powyżej. Świetnie się sprawdzi w przypadku bólu mięśni i stawów.

Gdzie kupić kapsaicynę?
Kapsaicynę w formie kapsułek możecie zakupić pod tym linkiem. Jest to ekstrakt z papryczek chili, zalecane stosowanie to jedna kapsułka, 3 razy dziennie.
Natomiast jeśli chcecie zakupić maść na bóle stawów z kapsaicyną, to pod tym linkiem można taką zakupić.
Kto nie powinien brać kapsaicyny ani jeść papryczek chili?
Pieprz kajeński w formie suplementu może nie być bezpieczny dla wszystkich. Nie bierz suplementów, które zawierają kapsaicynę, jeśli:
- bierzesz leki, które hamują krzepnięcie krwi
- masz zaplanowaną operację
- jesteś w ciąży lub karmisz piersią
- przyjmujesz leki na wysokie ciśnienie krwi
Należy również unikać spożywania pieprzu cayenne w dużych dawkach lub przez dłuższy czas. Nie powinno się go również podawać dzieciom.
Pieprz kajeński może powodować podrażnienie, jeśli wejdzie w kontakt ze skórą. Może powodować zgagę lub podrażnienie żołądka, więc zacznij od małej dawki, aby zobaczyć, jak reaguje twoje ciało.
Podsumowując
Podsumowując, kapsaicyna może być świetnym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Jeśli lubimy ostry smak potraw możemy śmiało ją dodawać podczas gotowania. Ta odwdzięczy się nam pozytywnym wpływem na nasze zdrowie, przede wszystkim przyspieszając nieznacznie nasz metabolizm oraz spalanie tłuszczu.
Kapsaicyna pomaga spalać tłuszcz, natomiast nie osiągniemy zamierzonych efektów bez odpowiedniej diety oraz ćwiczeń fizycznych. Jako uzupełnienie świetnie się sprawdzi ale samo w sobie nie sprawi że nagle zaczniemy chudnąć.