Gotowanie może być źródłem zabawy i pasją, ale również trudną do opanowania sztuką. Nie każdy rodzi się ze smykałką do kucharzenia oraz wyczuciem smaku. Dla wielu osób samodzielne przygotowanie bardziej złożonego posiłku nastręcza kłopotów. Na szczęście osoby początkujące mogą liczyć na niezwykle wartościowe pozycje książkowe, za pomocą których oswoją gotowanie i nabiorą apetytu na więcej. Z myślą o nich przygotowałam spis książek kucharskich, które z pewnością okażą się pomocne. Książka kucharska dla początkujących – 8 propozycji.
1. „Kuchnia polska dla początkujących” R. Chojnacka, J. Przytuła, A. Swulińska-Katulska, E. Aszkiewicz
Tę pozycję można śmiało potraktować jako kompleksowy przewodnik po świecie gotowania. Czytelnik znajdzie tu cały wachlarz dań, od przekąsek i sosów, przez zupy, dania mięsne, po ciasta. Duża różnorodność potraw niewątpliwie stanowi atut i zapewnia urozmaicenie. Praktyczne wskazówki dotyczące zakupów i produktów przydadzą się komuś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.
Opinia ANWA ze strony empik.com: ” Ta książka zdaje się być elementarzem kuchennym. Wiedza, którą szczęśliwe osoby otrzymują od rodziców, od matki, często drogą z pokolenia na pokolenie, jako coś naturalnego, normalnego, dla innych jest wiedzą tajemną i trudno dostępną (chociażby z tego powodu, że nie znajdującą swojego miejsca w programie żadnego ze szkolnych przedmiotów). Podział tusz, informacje o rozpoznawaniu świeżości mięsa czy innych produktów, podział mąk, informacje o przechowywaniu, przyrządzaniu itd. – baza kuchenna. Polecam bardziej jako elementarz kuchenny niż książkę kucharską. 🙂 ”
2. “Romans z gotowaniem. Potrawy w których się zakochasz!” P. Chmiel
Patrycja Chmiel to znana blogerka kulinarna, która tym razem postawiła na coś w wersji papierowej. W książce kusi i obiecuje niezapomniane wrażenia związane z gotowaniem i jedzeniem. Trudno nie zauważyć jej wielkiego zamiłowania do przygotowywania posiłków i radości z ich celebrowania. Dzieli się z czytelnikami swoim doświadczeniem i pokazuje, że gotowanie może być zabawą. W przepisach stawia często na wersje fit i pokazuje je w pozytywnym świetle.
Opinia ze strony mientablog.com: „Ostatnio dostałam tą książkę w prezencie i bardzo mi się spodobała. Dla mnie to taki typowy comfort food dla początkujących. Bułeczki, naleśniki, gofry, makaron, zupy sałatki, desery, prosto, zwięźle i smacznie. Przyjemne, smakowite zdjęcia.”
3. „Wielka uczta” E. Gleeson
Książka ta została podzielona na osiem rozdziałów, które w uporządkowany sposób prezentują poszczególne grupy potraw. Zdecydowana większość przepisów jest bardzo prosta, a przygotowanie posiłków nie zajmuje zbyt wiele czasu. Za ogromny atut można uznać piękną formę wydania, gdyż fotograf i grafik wykonali świetną robotę. Książka charakteryzuje się ciekawymi ilustracjami, które idealnie komponują z opisywanym daniem.
Opinia ze strony mientablog.com: „Kupując książkę musicie liczyć się z tym, że dużo przepisów jest banalnie prosta. Świeże rzodkiewki posmarowane masłem i posypane solą, winogrona obtoczone z serku z orzechami, surówka z marchewki i rodzynek, szaszłyki z dwóch składników, brokuły z serem pleśniowym itp. Ale są też bardziej ciekawe przepisy. Mi najbardziej wpadły w oko owocowe drinki, tacos z kalafiorem, pieczarki z polentą i brukselkami, pizza z ricottą i kwiatami cukinii. W związku z powyższym książkę poleciłabym przede wszystkim osobom które dopiero uczą się gotować, szukają ciekawych połączeń smaków i nie chą spędzać w kuchni z byt dużo czasu. Albo wszystkim tym, którzy lubią posiadać piękne publikacje i oglądać je z przyjemnością i w celu inspiracji :)”
4. „Książka kucharska dla studentów” T. Hoeren, Ch. Leesker
Studenci w kuchni to grupa osób, która doczekała się niejednej anegdoty czy mitu. Prawdą jest, że dla takich osób prostota i krótki czas przyrządzenia czegoś mają szczególne znaczenie. „Książka kucharska dla studentów” odczaruje przekonanie, że menu studenta składa się z niezdrowych półproduktów. Autorzy dzielą się z czytelnikami wieloma przepisami na pożywne, szybkie i sprawdzone dania. Porady i listy zakupów dodatkowo ułatwią odbiorcom wybieranie produktów i sam proces gotowania.
Opinia TeeN ze strony lubimyczytac.pl: ” Na Książkę kucharską dla studentów trafiłam w „Taniej książce” i od razu postanowiłam ją kupić – nie dość, że kosztowała mnie nawet nie 10 zł, to pozwoliła mi urozmaicić swoje menu bez konieczności siania spustoszenia w portfelu. Fajne opisy, zdjęcia, przepisy szybkie, smaczne, zdrowe i tanie – a to przecież dla nas, studentów najważniejsze ;)”
5. „Szybka kuchnia. Gotowanie dla początkujących” Zbiorowe opracowanie
W tej książce opisano różne posiłki, tak by samodzielnie móc przygotować śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Całość ma przystępny charakter i przejrzysty układ przepisów, a osoba początkująca może ze spokojem podążać za wskazówkami. W miarę upływu czasu, czytelnik zdobywa informacje i doskonali warsztat, przy tym wspinając się na wyższy poziom wtajemniczenia. Dzięki tej pozycji gotowanie może okazać się łatwe i naprawdę pasjonujące.
6. „Każdy może gotować. Naucz się w 24 godziny i przekaż dalej” J. Oliver
Jamie Oliver to brytyjski kucharz, który cieszy się popularnością nie tylko w Wielkiej Brytanii. Od jakiegoś czasu zaraża widzów i czytelników swoją pasją do gotowania i pokazuje, że to zajęcie naprawdę dla każdego. Przygotowywanie posiłków wcale nie musi być żmudną i skomplikowaną czynnością, a umiejętność gotowania okazuje się naprawdę cenna w wielu okolicznościach życiowych. Amatorzy znajdą w tej pozycji przystępne przepisy, wytłumaczone dokładnie krok po kroku. Wspomniane składniki nie należą do specjalnie drogich, więc nie nadszarpną naszego budżetu.
7. „Superproste gotowanie – nie więcej niż 6 składników” Opracowanie zbiorowe
Dzięki tej książce poznamy część kuchni śródziemnomorskiej, która obfituje w różne smaki i kolory, a tym samym nie przytłacza ilością potrzebnych składników. Znajdziemy tu zupy, drugie dania, makarony, pizzę, wypieki i słodkości. Wszystko to zostało tak opracowane, aby zaoszczędzić czas, ale jednocześnie wydobyć z kuchni to, co najlepsze. Proste potrawy spełnią nasze oczekiwania, a początkujące osoby opanują podstawy gotowania. Książka sprawia wrażenie przejrzystej i naprawdę czytelnej w odbiorze, dlatego też ciężko się w niej pogubić.
8. „15-minutowa kuchnia dla singli. Szybciej niż dostawa pizzy” M. Kittler
To idealna pozycja dla zapracowanych singli, którzy nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na samodzielne przygotowanie posiłków. Książka zawiera czterdzieści propozycji na obiad, odpowiednich dla kogoś, kto chce zjeść coś innego niż szybka, kaloryczna przekąska na mieście. Wśród przykładów znajdziemy opcje wegetariańskie, lekkie i sałatkowe, ale też typowo mięsne i rybne. Jak mówi tytuł, całość przygotowań nie powinna przekroczyć 15 minut.
Opinia Natala ze strony empik.com: „Jest to bardzo mała książeczka pełna przepisów na małe porcje oraz przydatnych porad związanych z zakupami i składnikami pozwalającymi szybko przygotować posiłek. Kredowy papier, bogato sfotografowana kuchnia. Za tą cenę spodziewałabym się trochę więcej przepisów i porad, poza tym OK!”
Podsumowanie
Książka kucharska to świetny pomysł na prezent. Na rynku znajdziemy wiele pozycji, które idealnie sprawdzą się dla amatorów gotowania. Praktyczna lektura, dzięki której szybko wybierzemy coś odpowiedniego, przyda się w niejednym domu. Dodatkowo początkujący mogą mieć ją zawsze pod ręką, bez konieczności szukania czegoś w sieci. Nieraz może się okazać, że zbiór przepisów na każdą okazję wybawi od poszukiwania czegoś na mieście.
Wymienione przeze mnie pozycje książkowe z pewnością sprawdzą się jako zakup dla kogoś, kto dopiero zgłębia tajniki sztuki gotowania.
Wiele z nas decyduje się na przygotowanie posiłków własnymi siłami z różnych powodów. Może wreszcie znaleźliśmy czas i mamy motywację, by zacząć dbać o zdrowe i pełnowartościowe dania? Jeśli tak, to warto skorzystać z opracowanych przepisów, które być może nas zainspirują, a na początek po prostu ułatwią pierwsze poważniejsze kroki w kuchni.