Chyba każdy z nas zna to uczucie gdy podczas przeziębienia tracimy węch oraz smak. Co za tym idzie, większość z nas traci także apetyt podczas choroby. Stąd nasuwa się właśnie pytanie, dlaczego gdy mamy katar, lub po prostu przeziębienie nie czujemy smaku potraw? Część z Was może się domyślać dlaczego. W tym artykule postaram się wyjaśnić od czego to zależy oraz jakie procesy są za to odpowiedzialne.
W 80% za smak potraw odpowiada zmysł węchu, którego receptory znajdują się w jamie nosowej. Podczas choroby w jamie nosowej pojawia się obrzęk oraz stany zapalne co powoduje niedrożność oraz katar. To co z kolei zaburza pracę receptorów węchowych. Bez sprawnych receptorów węchowych nie jest możliwe skuteczne odczuwanie smaku.
Z początku może to wydawać się niezrozumiałe, ale tak, bez sprawnie funkcjonujących receptorów węchowych, nie możliwe jest cieszenie się smakiem potraw.
Dlaczego nie odczuwam smaku przez zatkany nos?
Kiedy mamy zatkany nos, kubki smakowe muszą samodzielnie rozpoznać smak potrawy. Mimo iż w naszej jamie ustnej znajduje się nawet kilka tysięcy kubków smakowych, a każdy może zawierać nawet kilkadziesiąt receptorów smakowych, to jest to znikoma ilość w porównaniu do tego ile potrafi rozpoznać nasz nos poprzez węch! Dwa receptory węchowe znajdujące się wysoko w drogach nosowych mają do sześciu milionów komórek i mogą wykryć różnice co najmniej jednego biliona zapachów!

Dlatego aby poprawnie odczuwać smak potraw potrzebujemy zdrową zarówno jamę nosową jak i ustną. Warto tutaj dodać, że trwała utrata smaku nazywa się anosmia, o której możecie szerzej przeczytać poniżej.
Kiedy odzyskam smak w ustach?
Prawidłowe uczucie smaku potraw powinno wrócić automatycznie po przejściu objawów choroby. Gdyby jednak tak się nie stało należy zwrócić się do lekarza. Trwała utrata smaku może powstać na skutek trwałego uszkodzenia receptorów węchowych. Jeśli potrzebujecie udać się do lekarza to pod tym linkiem możecie znaleźć lekarza, z którym konsultacja odbywa się online – przez internet, także wystawia recepty.
Czym jest Ansomia?
Anosmia jest częściową lub całkowitą utratą węchu. Utrata węchu może być czasowa lub trwała. Czasową anosmię mogą właśnie powodować przeziębienia, alergie lub stany zapalne. Natomiast trwałą anosmię powodują najczęściej guzy lub urazy głowy. Czasami pojawia się u osób starszych. W rzadkich przypadkach ludzie rodzą się bez węchu z powodu choroby genetycznej. Nazywa się to wrodzoną anosmią.
Anosmia zwykle nie jest poważna, ale może mieć głęboki wpływ na jakość życia danej osoby.
Ludzie z anosmią mogą nie być w stanie w pełni posmakować jedzenia, a także mogą stracić zainteresowanie jedzeniem. Może to prowadzić do utraty wagi lub niedożywienia. Anosmia może również prowadzić do depresji, ponieważ może upośledzać zdolność węchu lub smaku przyjemnych potraw.
Jak zdiagnozować anosmię?
Utrata zapachu jest trudna do zmierzenia. Lekarz może zadać ci kilka pytań na temat twoich bieżących objawów, zbadać nos, przeprowadzić pełne badanie stanu zdrowia i zapytać o twoją historię zdrowia.
Mogą zadawać pytania o to, kiedy zaczął się problem, czy wszystkie lub tylko niektóre rodzaje zapachów zostały dotknięte, oraz czy odczuwamy jakikolwiek smak. W zależności od odpowiedzi lekarz może również wykonać jeden lub więcej z następujących testów:
- Skany CT , które wykorzystują promieniowanie rentgenowskie do stworzenia szczegółowego obrazu mózgu
- Skany MRI , które wykorzystują fale radiowe i magnesy do oglądania mózgu
- Rentgen czaszki
- Endoskopia nosa, aby zajrzeć do wnętrza jamy nosowej
Jak żyć z anosmią?
Ludzie z anosmią mogą stracić zainteresowanie jedzeniem oraz samym spożywaniem posiłków, co prowadzi do niedożywienia i utraty wagi.
Osoby z anosmią powinny zawsze mieć działające czujniki dymu w swoich domach! Powinny również zachować ostrożność podczas przechowywania żywności, czy też korzystania z gazu ziemnego, ponieważ mogą mieć problemy z wykryciem zepsutej żywności i wycieków gazu.
Zalecane środki ostrożności obejmują:
- Prawidłowe etykietowanie żywności z datami przydatności
- Czytanie etykiet na detergentach, takich jak środki do czyszczenia kuchni czy też środki owadobójcze
- Używanie tylko urządzeń elektrycznych w domu
Jak sobie radzić gdy stracimy smak w ustach?
Przede wszystkim jeśli utrata smaku nastąpiła ze względu na przeziębienie lub alergie, musimy zadbać o nasze zdrowie ogólne. Skupmy się na odpowiednim leczeniu, aby jak najszybciej wrócić do zdrowia. Nasz smak wróci natychmiast gdy tylko wyzdrowieje nasza jama nosowa. Nie ma drogi na skróty niestety.
W przypadku łagodnego przeziębienia możemy jednak zwiększyć swoje szanse na odczuwanie smaku, poprzez np.:
- Odstawmy używki takie jak papierosy czy alkohol
- Pij szklankę wody przed posiłkiem
- Dodajmy naturalne przyprawy do potraw, które poprawiają smak potraw
Podsumowanie
Mam nadzieję, że każdy już teraz rozumie co tak na prawdę powoduje problem z odczuwaniem smaku podczas przeziębienia. W naszej jamie nosowej podczas przeziębienia, powstający obrzęk oraz stany zapalne skutecznie zaburzają odczuwanie przez nas smaku. Także co wielu może zdziwić to nasz nos bardziej odpowiada za odczuwanie smaku niż kubki smakowe znajdujące się w jamie ustnej. Natomiast po zwalczeniu infekcji smak w ustach powinien wrócić, bez obaw. Zapraszam także do artykułu 3 niezawodne sposoby na przeziębienie i grypę.