Baobab, genialny superfood jeszcze do niedawna był kojarzony przede wszystkim z sienkiewiczowską powieścią „W pustyni i w puszczy”. Jego ogromna postura sprawia, że przez mieszkańców Afryki jest nazywany „drzewem życia”. Baobab, bo o nim mowa, odkrywa dziś swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i prozdrowotne. Jego nasiona, nie bez przyczyny, zyskały już miano superfoods. Co zawierają owoce baobabu? Dlaczego warto dołączyć je do codziennej diety? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w poniższych akapitach.

Czy baobab rośnie wyłącznie w Afryce?
Baobab jest rozłożystym drzewem należącym do rodziny ślazowatych. Na świecie wyróżnia się 9 odmian rośliny. Zasiedla tereny Afryki, głównie Madagaskaru, oraz południowo-zachodnie obszary Australii. Jego wyjątkowo gruby pień często służy jako dom dla rdzennych mieszkańców kontynentu afrykańskiego. Jego średnica może osiągnąć nawet 11 metrów. Co jest tego powodem? Pień baobabu gromadzi wodę na okresy suszy, charakterystycznej dla strefy klimatycznej, w której występuje roślina. Rekordowe egzemplarze mogą zmagazynować do 120 tysięcy litrów wody. Dzięki temu roślina przez cały rok jest pokryta zielonymi liśćmi.
Według legendy, afrykańscy bogowie wyrwali kiedyś baobab i posadzili go do góry nogami. Stąd właśnie jego charakterystyczny wygląd, w którym korona, bardziej przypomina korzenie niż konary. W okresie kwitnienia na drzewie pojawiają się białe kwiaty zwisające na długich pędach, które następnie przekształcają się w bulwiaste owoce, pokryte początkowo zieloną, a później brązową skórką. Ludność Afryki i Australii spożywa zarówno liście, jak i nasiona baobabu. Te ostatnie należą do jednych z najbardziej odżywczych płodów na świecie. Z kolei z kory drzewa wytwarza się włókna do produkcji lin oraz ubrań.
Według legendy, afrykańscy bogowie wyrwali kiedyś baobab i posadzili go do góry nogami. Stąd właśnie jego charakterystyczny wygląd, w którym korona, bardziej przypomina korzenie niż konary. W okresie kwitnienia na drzewie pojawiają się białe kwiaty zwisające na długich pędach, które następnie przekształcają się w bulwiaste owoce, pokryte początkowo zieloną, a później brązową skórką. Ludność Afryki i Australii spożywa zarówno liście, jak i nasiona baobabu. Te ostatnie należą do jednych z najbardziej odżywczych płodów na świecie. Z kolei z kory drzewa wytwarza się włókna do produkcji lin oraz ubrań.

Co zawierają owoce baobabu?
Owoce baobabu, podobnie jak całe drzewo, są bardzo okazałe. Ich waga może dochodzić do 1,5 kilograma. Wyglądem przypominają owoce palmy kokosowej. Dojrzewają przed około 6 miesięcy w pełnym słońcu. W ich wnętrzu znajduje się suchy, gąbczasty miąższ, struktura którego jest przetkana brązowymi pestkami. Te ostatnie, w zależności od odmiany drzewa, można jeść z łupiną lub bez łupiny. Ponieważ baobab rośnie wyłącznie na dwóch kontynentach, w Europie dostępny jest jego miąższ w postaci proszku. Ma on lekko kwaskowy smak. Nie to jednak warunkuje jego popularność. Biały proszek kryje szereg substancji odżywczych. Na uwagę zasługuje przede wszystkim bogactwo witaminy C, którego stężenie w miąższu baobabu przekracza zawartość kwasu askorbinowego w cytrusach.

Owoce baobabu, podobnie jak całe drzewo, są bardzo okazałe. Ich waga może dochodzić do 1,5 kilograma. Wyglądem przypominają owoce palmy kokosowej. Dojrzewają przed około 6 miesięcy w pełnym słońcu. W ich wnętrzu znajduje się suchy, gąbczasty miąższ, struktura którego jest przetkana brązowymi pestkami. Te ostatnie, w zależności od odmiany drzewa, można jeść z łupiną lub bez łupiny. Ponieważ baobab rośnie wyłącznie na dwóch kontynentach, w Europie dostępny jest jego miąższ w postaci proszku. Ma on lekko kwaskowy smak. Nie to jednak warunkuje jego popularność. Biały proszek kryje szereg substancji odżywczych. Na uwagę zasługuje przede wszystkim bogactwo witaminy C, którego stężenie w miąższu baobabu przekracza zawartość kwasu askorbinowego w cytrusach. Jest ponadto bogaty w witaminy z grupy B oraz minerały, głównie magnez, wapń, potas, cynk, miedź i mangan. W owocach baobabu można też znaleźć łatwo przyswajalne białko.
Suplement diety dla diabetyków
Sproszkowany miąższ baobabu słynie z wysokiej zawartości błonnika. Dzięki temu znakomicie reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Warto jednak pamiętać, aby jednocześnie spożywać dużą ilość płynów. W przeciwnym wypadku, efekt może okazać się odwrotny do zamierzonego. Regularne spożywanie miąższu baobabu, pozwala także obniżyć poziom cukru we krwi. Błonnik wpływa korzystnie na mechanizm uwalniania insuliny i hamuje wchłanianie węglowodanów przez kosmki jelitowe. Suszony miąższ owoców baobabu to także znakomity środek detoksyfikujący. Jego zdolność wiązania toksyn w układzie pokarmowym powoduje, że substancje szkodliwe dla organizmu są przez niego wydalane. Naukowcy udowodnili, że działa także protekcyjnie oraz regenerująco na komórki wątroby. Z kolei proszek z owoców baobabu wymieszany z wodą to świetny, naturalny specyfik na biegunkę, który skutecznością przewyższa preparaty apteczne. Dzięki zawartości garbników i tanin świetnie wiąże wodę w jelitach, redukując objawy choroby. Dostarcza też elektrolitów, które podczas biegunki ulegają wypłukaniu z organizmu.
Jak miąższ z owoców baobabu wpływa na serce?
Duże stężenie błonnika w miąższu owoców baobabu przyczynia się też do ich doskonałego wpływu na układ krążenia. Spożywanie proszku pozwala ograniczyć wchłanianie tłuszczu w jelitach i tym samym zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Witaminy z grupy B oraz mikroelementy wzmacniają mięsień sercowy. Z kolei potas pozwala przeciwdziałać skokom ciśnienia krwi. Warto zaznaczyć, że miąższ baobabu ma właściwości alkalizujące. Z tego względu powinni go spożywać sportowcy po wzmożonym wysiłku oraz osoby, w diecie których jest duża ilość składników zakwaszających organizm – głównie mięs. Nie można zapominać też o tym, że owoce baobabu są bogate w wapń. Dzięki temu stanowią świetny suplement diety dla osób, które z jakichkolwiek względów nie spożywają nabiału.
Działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne owoców baobabu
Mówiąc o miąższu baobabu, warto wspomnieć o roli zawartego w nim kwasu askorbinowego. To silny przeciwutleniacz, który pozwala zwalczać wolne rodniki – produkty metabolizmu przyczyniające się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Potencjał antyoksydacyjny owoców baobabu jest 40-krotnie większy niż pomarańczy i 6-krotnie wyższy od potencjału przeciwutleniającego czarnych jagód. Witamina C opóźnia też procesy starzenia się komórek i stymuluje system immunologiczny. Dzięki temu, przyczynia się do produkcji przeciwciał. Spożywanie miąższu z owoców baobabu jest więc skuteczną metodą zapobiegania przeziębieniom w okresie jesienno-zimowym. Duża zawartość saponin, steroli oraz triterpenów sprawia, że owoce baobabu wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbólowymi. Pozwalają też obniżyć gorączkę.
Olej z pestek baobabu – sposób na piękną skórę i mocne włosy
Oprócz miąższu baobabu, wykorzystywane są też jego pestki. Można je spożywać na surowo, dostarczając w ten sposób do organizmu duże ilości kwasów omega. Częściej jednak tworzy się z nich olejki, będące naturalnym kosmetykiem. Zawierające wysokie stężenie antyoksydantów, sprawiają, że skóra mimo upływu lat wygląda młodo i promiennie. Olej z pestek baobabu stymuluje komórki do produkcji kolagenu, sprawiając, że cera jest odpowiednio jędrna i sprężysta. Może być więc stosowany w charakterze kremu do twarzy lub balsamu do ciała. Wcierany regularnie we włosy, odżywia cebulki i sprawia, że stają się grubsze, bardziej lśniące i mniej wypadają.
Miąższ baobabu – zastosowanie w kuchni
Sproszkowany miąższ z owoców baobabu można spożywać na wiele sposobów. Najczęściej zjada się go solo, popijając dużą ilością wody. Proszek świetnie sprawdzi się jako dodatek do jogurtów oraz deserów. Jego kwaskowaty smak sprawia, że wiele osób tworzy na bazie miąższu baobabu orzeźwiające lemoniady. Dodanie go do porannego musli czy owsianki, zapewni na kilka godzin dobre samopoczucie i zapobiegnie gwałtownym spadkom cukru we krwi, pozwalając wyeliminować kryzysy energetyczne w ciągu dnia. Sproszkowany miąższ owoców baobabu sprawdzi się też jako składnik domowych wypieków – chleba czy ciasta. Można również wzbogacić nim naleśniki oraz dodać do sałatki.